sobota 10. srpna 2013

Zajímavosti z facebooku - souhrn

Za poslední dobu jsme už dali dohromady docela slušný počet zajímavostí. Tak je čas je dát na jedno místo.

LISTOPAD 2013

ŘÍJEN 2013

Ukázka rozdílu zdravého srdce a dilatovaného srdce následkem alkoholismu a zvýšeného krevního tlaku. Srdce zvětšené na 2x násobek je závažný stav a srdce v ní je naprosto neschopné správné vypuzovací funkce a je přímým ukazatelem srdečního selhání. 
Zdroj: http://science.nationalgeographic.com/science/photos/heart.html#/enlarged-heart_948_600x450.jpg







ZÁŘÍ 2013 










Umělec Gary Farlow vytvořil ze skla plastiku, která znázorňuje tepny srdce břicha a hlavy. Navíc lze do trubek napumpovat tekutinu a vytvořit tak zdání proudění krve. Nutno podotknout že Gary Farlow spolupracuje s doktory a pomáhá vytvářet modely pro potřeby medicíny.
Jeho stránky zde (doporučuji si jeho stránky projít, je zde mnoho modelů): http://www.farlowsci.com/products_sinusmodel.html
Zdroj:http://www.whudat.de/heart-of-glass-anatomical-glass-sculptures-by-gary-farlow-9-pictures/

SRPEN 2013


ČERVENEC 2013





ČERVEN 2013

Anatomická nápověda pořád při ruce...
Zdroj: http://www.peggyskemp.com/

Znázornění kontrakce srdce od baze k apexu

STE- Speckle tracking - Tato metoda slouží k měření pohybu tkáně srdce .Využívá přitom vlastností artefaktů zvaných speckles(body, flíčky),které jsou unikátní pro každou oblast srdce. Speckle tracking není momentálně ještě úplně standardizován natolik, aby se dal plně využívat v běžné diagnostice(měření vyžaduje jistou míru cviku a citu). Nicméně na něj určitě narazíte v mnoha článcích, zvláště těch které se týkají hodnocení funkce LK

KVĚTEN 2013

 (31. května 2013) uplnylo 161 let od narození Julia Richarda Petriho. Určitě znáte Petriho misky, pojmenované po něm.



A. Ryby, B. obojživelníci, C. savci





Španělský malíř Francisco Goya (1746 - 1828) v roce 1819 závažně onemocněl. Naštěstí pro Goyu jej doktor Eugenio Garcia Arrieta z této nemoci vyléčil. 
Goya namaloval tento portét Arriety a sebe jako "poděkování". 

Goya původně lékaři opovrhoval a na obrazech je maloval například jako osly. To, jak se o něj staral Arrieta ale zřejmě změnilo jeho pohled na lékaře, jelikož jej zobrazil jako altruistického a starajícího se - oporu pro pacienta.


Zdroj: Park, M. P. “The Fine Art of Patient-doctor Relationships.” Bmj 329.7480 (2004):

1475-480. Print.








Dnes (12. května 2013) uplynulo přesně 193 let od narození Florence Nightingaleové. A proto je dnes Mezinárodní den sester. Přeji všechno nejlepší!Florence se považuje za zakladatelku moderního ošetřovatelství. P.S. "nightingale" znamená "slavík".


DUBEN 2013



                      Mechanická srdeční podpora levé komory. LVAD (Left Ventricular Assist Device)





Josef Thomayer -Údajně také nikdy nedoporučoval pacienta na operaci apendicitidy (zánětu slepého střeva), ani když šlo o nemoc akutní, pravděpodobně hnisavou. Pakliže pacient vymáhal operaci, ukázal velebným gestem směrem k Maydlově (chirurgické) klinice se slovy: „Chcete-li umřít, jděte tam.“

                    




Jak se jmenuje toto rozmístění hrudních svodů a k čemu ho můžeme použít? - Slouží ke zvýšení sensitivity u Brugádova syndromu (zvýší se pravděpodobnost, že jej zachytíte). Někdy se tomuto rozmístění říká "Brugadovy svody".
Zde vidíme slavnou malbu "A L´Hospital Necker Ausculte Un Phtisique" od Théobalda Chartrana.

Je na ní René Laënnec, francouzský lékař (1781 - 1826), vynálezce stetoskopu (fonendoskopu), kterak poslouchá hrudník pacienta s TBC před svými žáky. Je to také autor kresby z předchozí fotografie.









HUT test

první nákres stetoskopu z roku 1819



DUBEN 2013

Takayasuova arteriitida 

                       

BŘEZEN 2013



Frédéric François Chopin (1810 - 1849), byl slavný polský skladatel. Podle převládající teorie zemřel na plicní tuberkulózu. Zajímavé je, že jeho srdce je uloženo v alkoholu (spekuluje se, že v brandy) ve Varšavě, v kostele Sv. Kříže.



Karla trápila ve vyšším věku dna, která ztěžovala jeho pohyb a také mohla být příčinou pádu (nejspíše z koně či ze schodů).
Zlomenina krčku stehenní kosti ho upoutala na lůžko. V důsledku toho v sobotu 29. listopadu 1378 skonal na Pražském hradě tři hodiny po západu slunce. Příčinou byl zápal plic.
Císařova mrtvého těla se ujali balzamovači. Poté byl v síni královského paláce na Pražském hradě vystaven jedenáct dní na katafalku



Autorem obrazuj e Sir Luke Fildes.Jeho nejstarší syn Filip tragicky zemřel na štědrý večer v roce 1877.Navzdory této tragédii byl sir Fildes ohromen lékařem, který se o jeho syna staral a neopustil ho po několik nocí. Rozhodl se proto "zobrazit lékaře své doby" a zvěčnit tohoto lékaře.






Věděli jste, že kolibřík má největší srdce v poměru ke své váze? Až 2,5%. To je jako kdyby 70 kg muž měl srdce vážící 1,75 kg!
Ve skutečnosti váží lidské srdce cca 200 až 450 gramů.

Kolibřík musí zásobit svaly dostatečně na to, aby zvládl létat jako helikoptéra.
Jeho srdce může bít až 1250x za minutu!
(v klidu 250/min)


Věděli jste, že srdce plejtváka obrovského (Balaenoptera musculus) je tak veliké, že si v jeho replice (1:1) mohou hrát děti?



Různé tvary bloku pravého raménka Tawarova (RBBB) ve svodu V1.
Jak vidíte, nemusí mít RBBB vždy RSR´, důležité je aby byl poslední kmit QRS komplexu výrazně pozitivní. 
Tento pozitivní kmit R(nebo R´) zobrazuje opožděnou aktivaci pravé komory.
!Nezapomeňte, že pro diagnózu RBBB musí být přítomné další změny - prodloužený QRS komplex nad 120 ms a setřelé (široké) S v bočních svodech, hlavně I a V6.

ÚNOR 2013




Reciproké/Zrcadlové svody na 12svodovém EKG
Lokalizace svodů na EKG

Takotsubo kardiomyopatie


Další informace najdete na Kardioblogu, kde si o Takotsubo kardiomyopatii můžete přečíst tento článek: http://kardioblogie.blogspot.cz/2012/07/pokrocili-syndrom-zlomeneho-srdce-aneb.html

NEBO si můžete poslechnout tento KardioPodcast:http://kardioblogie.blogspot.cz/2012/12/podcast-3-zlomenemu-srdci-se-v-medicine.html









Žádné komentáře:

Okomentovat