úterý 3. září 2013

(FOAM #12) Souhrn týdne 26.8 - 1.9


KARDIOBLOG


Tento týden začneme novinkami přímo na kardioblogu, náš tým se totiž rozrostl o další hlavu a to v podobě kardioanesteziologa MUDr. Jana Vítka , kterého můžete potkat také na ARIM , takže se můžete těšit  že si podíváme do další kariolologické oblast. Takže i já ho vítám a těším se na články :-).

Co se organizační struktury týče tak jsme se  rozhodli ( je to i kvůli tomu, že já časově budu chvíli dost nejistá), že bude jeden velký souhrn měsíce a pokud to budu stíhat tak malé souhrny týdne kde to proletím jen okrajově a jako inspiraci. V měsíčním souhrnu potom tak jak jsem nastřelila minule v souhrnu proberu jednotlivá témata podrobněji.


Patologie a soudní lékařství


Velká událost na patologie je jasně jejich spuštění webu ZDE


Patologická část

Web je rozdělený na sekci patologie a soudního lékařství. Patologická část obsahuje vše od anatomie, patologie až po všeobecné informace jako jak se přihlásit k atestaci až po znalostní kvíz. 


Část pro soudní lékařství

Soudní lékařství je spíše prakticky zaměřené, na to že je to nový web tu najdete velké množství kazuistik a  studijních textů už konktrétně zaměřených na jednotlivé problematiky se kterými se lékaři ze soudního lekářství mohou setkat.

Anesteziologie a urgentní medicína 

No a aby to ho nebylo málo tak další nový web, tentokrát anesteziologie a urgetní medicíny ZDE. Bohužel se mi je nepodřilo rozchodit takže, podrobněji až mi to pojede..

CO se týče FB stránek tak se mi líbí článek desatero nejčastějších chyb v otázce první pomoci. Protože takových článku nikdy nebude dost a i přes stále se lepšící povědomí ve veřejnosti je to pořád ještě docela bída.

ICRC akademie

V pátek  proběhla v nemocnic u sv.Anny přednáška doktora Leslieho T. Coopera z Mayo Clinic v Rochesteru na téma myoakarditid. Toto téma nebylo rozhodně náhodné protože dok. Cooper se touto problematikou zabývá již víc než desítku let, publikoval na toto téma přes 50 článků a založil nadaci která se výzkumem myokarditid zabývá - http://www.myocarditisfoundation.org/.
V tomhle směru pro ty co se myokarditidami zabývá doporučuji si jeho poblikace pročíst - ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat