úterý 1. října 2013

(FOAM #13) Souhrn měsíce - ZÁŘÍ 2013



Téma měsíce: Hypertenze a sůl

Možná někteří z vás byly na přednášce, na kterou jsme vás na  kardioblogu v rámci ICRC akademie zvali. Přednášku vedl profesor Jiří Fodor a možná už od něho někdo z vás něco četl, protože se celoživotně zabývá hypertenzí, metabolickým syndromem a kardiovaskulárním systémem. Publikovat více než 240 prací, které se těmito tématy zabývají a právě jako jeden z prvních vyjádřil pochybnosti o spojení hypertenze a soli.
Pro většinu z vás určitě už dávno není novinkou, že spojitost soli a vysokého krevního tlaku není tak úplně jistá, naopak se ukazuje, že extrémní snížení soli naopak pacientům s hypertenzí  škodí. Kde se vlastně vzala teze o vlivu soli na hypertenzi. V podstatě stála na jedné studii z roku 1988 a je známá pod názvem Intersalt study. Tato velmi rozsáhlá studie byla provedena na 10 079 osobách různých pohlaví a etnického založení a testování byli na 24 hodinový test moči na vyloučení elektrolytů  a jejich spojitost s krevním tlakem. Výsledky velmi jasně prokazovali spojitost.  Co se ale později ukázalo jako velké pochybení byl tento graf,
Zdroj: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1834069/pdf/bmj00297-0019.pdfhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1834069/pdf/bmj00297-0019.pdf
ten ukazuje spojitost mezi systolickým tlakem a vyloučeným množství sodíku během 24h. Jednotlivé tečky reprezentují  testované etnické skupiny, co by vás mělo na grafu zaujmout jsou odlehlé tečky v červeném kroužku. Když v roce 2008 statistici  David Freedman a Diana Pettiti upozornili na to, že celá studie je v podstatě pozitivní pouze proto, že pozitivní korelaci tvoří tyto 4 vzdálené body, byla už jen třešnička na pomyslném dortu fakt, že tyto 4  body patřili podle slov doktora Fodora kmenům u kterých ani nebylo možné zjistil kolik jim je let natož jakékoliv údaje ověřit, včetně toho nejdůležitějšího a to jak se u těchto skupin odebírala 24 hodinová moč.
David Freedman a Dian Pettiti svou práci publikovali a z jejích výsledků po vyloučení extrémů už nebyla žádná signifikantní spojitost prokázána.

Zajímavé na tom celém je, že i když se možná zdá, problém je vyřešen tak není. Přestože se poměrně silná základna odborníků domnívá, že omezování soli pod hodnotu 5g/den vede dlouhodobě k vybuzení kompenzačních mechanizmů, které v důsledku vedou k metabolickému syndromu a i když u zhruba 30% pacientu může snížit tlak ( v průměru ale o 5mmHg systolického tlaku) , zvyšuje se naopak výrazně riziko mortality na jiné kardiovaskulární nemoci, stále se vedou mezinárodní diskuze o plošném omezování povoleného množství  soli ve výrobku zákonem.

Odkazy na téma:

  • Interalt study odkaz ZDE 
  • Práce Davida Freedmana ZDE
  • Informace o Prof MUDr. Jiřím Fodorovi ZDE

Nové weby: www.medtube.net

Jak název napovídá tak medtube.net se profiluje do podobného schématu jako klasický youtube a spoustu videí na youtube i najdete, ale nemáte je na jednom místě roztříděné podle specializace a většinou ve výborné kvalitě. 
Pro přístup k videím je nutná registrace, ale účet i další užívání je zdarma. Podle tvůrců má web sloužit jako místo pro sdílení výukových videí pro odborníky. Pokud občas jako já hledáte zajímavé snímky tak medtube je určitě dobrá volba ( rozhodně to usnadní probíraní se jako na youtube stovkami odkazů které s tématem které hledáte nemají prakticky nic společného).


Zdroj: http://medtube.net/cardiology

Co je nového na FOAM:

   Patologie a soudní lékařství (FB)

     Nejen pro studenty anatomie připravili admini patologie a soudního lékařství přehled kardiovaskulárního        systému 

     Jako vždy samozřejmě nechybí poznávačky:
  •       Anatomie





   Anesteziologie a urgentní medicína (FB)

   Jako vždy na stránkách anesteziologie a urgentní medicíny  začneme dávkou 
   EKG kazuistik  - 1 2 3 . Co mě tento měsíc na stránkách zaujalo asi nejvíc je tzv. Syndrom úmrtí ze      
   zatčení. 
   Materiály:

   Neurologie(FB)

     Z výukových materiálů se určitě podívejte o článku o nystagmu a Huntingtonově chorobě se kterou také       souvisí jedna z mála diskuzí, která mě v poslední době zaujala ,takže pro pobavení doporučuji ZDE :-). 

         


Ostatní weby:

    Cardiology Online

       Cardiology Online je dost nabitý na souhrn týdne natož měsíce a není možné dát do souhrnu vše, ale to          už bylo určitě řečeno v některém  minulých souhrnů. Pro pobvení ale začneme netradičně zpracovaným          KPR:
Zdroj: Caediology Online - Facebook
     Rozhodně bych neminula pro začátečník ECG cards , tento měsíc se zabývající akčním potenciálem a to 
     jak klasickým tak i uměle vytvořeným např. pacemakerem





Žádné komentáře:

Okomentovat