pondělí 1. července 2013

(FOAM #10) Souhrn týdne 24.6 - 30.6 2013




Nevím jak u vás, ale na naší škole byl poslední týden zkouškového konec června, a to znamená že toto je poslední souhrn týdne před prázdninama.


Patologie a soudní lékařství

Na facebookových stránkách patologie a soudního lékařství je poslední dobou hodně anatomických poznávaček úrovní jak pro mediky, tak pro laiky. 



Anesteziologie a urgentní medicína

Tématem týdne jsou na anesteziologii tak trochu vstupy do tělního oběhu, o kterých si můžete přečíst zde a zde.


Mayo Clinic


Na stránkách Mayo clinic se skoro každý týden objevuje kardiologické téma. Tento týden je to příběh Alyssy Sandeen, která prodělala dvakrát transplantaci srdce a  ledviny.




Cardiology Online


Na stránkách cardiology Online najdete kromě standradní nálože EKG(zde, zde a zde) také zmínku o pánovi jménem Woldemar Mobitz, který vymyslel klasifikaci srdečních bloků (Mobitzovy bloky typu I a typu II).

Gate2Biotech 

Na Gate2Biotech je článek o nové metodě dozrávání srdečních buněk.




Neurologie

Na neurologii se tento týden probírá stále velmi aktuální téma Alzheimerovy choroby. Velmi dobře shrnuté "must to know" k tématu.



ICRC akademie




Před týdnem jsme vás zvali na přednášky v rámci ICRC semináře. Kromě hlavního lákadla v podobě tria Janeček x Šmucler x Sameš, proběhl i seminář pro vybrané studenty na téma Věda a bysnys: Jak zvolím kariéru. Z mého pohledu to je téma, které se nejen podceňuje, ale hlavně i jaksi odsunuje do pozadí s tím, že je neslušné se bavit o tom, že by věda měla být součástí komerce.






Žádné komentáře:

Okomentovat