úterý 9. července 2013


V pořadí 9. souhrn týdne. Užijte si prázdniny a jak říkal Mark Twain :" Nedopusťte, aby školní docházka nějak ovlivnila vaše vzdělání" a protože, řada z nás školu už nemá nebo vám právě začaly prázdniny, je ideální čas se tímto citátem začít řídit.

Patologie a soudní lékařství

Tentokrát na patologii a soudním lékařství narazíte na zajímavý nález. Kromě toho, že jde o srdce, je zajímavá i diagnóza ( nebudu to sem psát zkuste si to zkusit sami ;-)). 




I když mimo kardiologii, mě zaujala diskuze na téma sebevražd. Téma vyvolalo celkem hodně reakcí a spoustu názorů. Je vždycky zajímavé se podívat jak to vidí jiní a diskuze je ideální místo.


Anesteziologie a urgentní medicína

Opět nálož EKG zde a zde. A kromě toho také znalostní test pro ARIP sestry a další pro anesteziology


Cardiology Online

Cardiology Online je asi nejnabitější blog o srdci co znám, každý týden je tam tolik článků, že je nestačím číst.

Myxomy
Tento týden jsou zde dva články na toto téma. První je video, které popisuje jak myxom může blokovat průtok krve. Za mě je ještě zajímavý detail, že video vám také názorně ukáže, jak se myxom chová a jak to také můžete vidět na echu.



Další je spíš takový stručný popis co myxomy jsou a jak se chovají.


Srdeční selhání
Další tři články jsou na téma srdečního selhání a určení diastolické funkce srdce. První je názorný popis rozdílů mezi zdravým srdcem, diastolickou a systolickou dysfunkcí.

Další je ukázka RTG nálezu zdravého srdce a srdce se se srdečním selháním.

A poslední je video návod na určení diastolické funkce na echu. Velmi doporučuji, je to úžasně zpracované video na toto téma.


Neurologie

S medicínských blogů mimo kardiologii je tu neurologie. Asi mají také prázdniny, takže jenom jeden článek,zato hodně nabitý a to INTOXIKACE LÉKY.


Žádné komentáře:

Okomentovat