čtvrtek 13. prosince 2012

(RTG Kazuistika #10) Pacient s hemoptýzou

Jak popíšete tento skiagram hrudníku? Tento pacient má dva dny hemoptýzu, krom toho má už několik měsíců kašel.




































(AKTUALIZACE - ŘEŠENÍ)


Správně se trefila Natálie, opravdu je to bronchogenní karcinom ve spodním laloku pravé plíce. Konkrétně je to spinocelulární karcinom, který má v sobě dutiny častěji než ostatní - a zde jednu takovou vidíme.

Spinocelulární karcinom tvoří 30% z takzvaných nemalobuněčných karcinomů plic. Najdeme ho spíše v centrální oblasti plic, kde vzniká z epitelu bronchů. Spinocelulární karcinom býval kdysi nejčastějším karcinomem plic. Jenže od té doby, co se začaly používat cigarety s filtrem, překonal ho adenokarcinom.
Jedna z teorií tvrdí, že cigarety s filtrem umožňují průnik kouře dále do bronchiálního systému, více do periferie - a tam právě vznikají adenokarcinomy.

V jedné věci bych Natálii poopravil - horní lalok plíce není nejméně ventilovaný. Je naopak nejlépe ventilovaný a TBC se tam ráda usazuje právě proto, že potřebuje velké množství kyslíku. Jinak dobrá práce!

3 komentáře:

  1. Otevřená forma tuberkulózy - tuberkulózní ložisko nahlodalo bronchus a cévu
    Pavel

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych si tipla nějaký nádor. A to proto, že stín je ostře ohraničený, v celku solidní. Lokalizace by také odpovídala, jelikož hematogenně šířící se metastázy se nejčastěji uchytí ve spodním laloku. Dále také odpovídají příznaky, kašel i hemoptýza.
    Jinak myslím, že typická lokalizace pro TBC je horní lalok (kvůli menší ventilaci nebo tak). A asi by to ani nebylo tak ostře ohraničeno, ne?
    Srdeční stín vypadá v normě, v oblouku aorty jsou nějaké kalcifikované aterosklerotické pláty a má Holter (?) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Morfologicky to mohl byt i absces, ale pak by mel pacient zanetlive priznaky a byla by tam velmi pravdepodobne hladinka. TBC to klidne mohla byt taky, ale je fakt, ze lokalizace neni typicka. Metastaza je nepravdepodobna, ty nebyvaji soliterni, zvlast kdyz je utvar takhle velky. Kolem a kolem je ale i diferncialne diagnosticky nejpravdepodobnejsi ten BC.

      Vymazat