čtvrtek 6. prosince 2012

(RTG Kazuistika #9) Pneumonie nebo srdeční selhání?

Co myslíte, má tento pacient oboustrannou pneumonii, nebo má kardiální plicní edém? Proč?

Zdroj.






























(AKTUALIZACE - ŘEŠENÍ)


Tento pacient nemá pneumonii, ale kardiální plicní edém. Vidíme "tvar netopýřích křídel" (viz obrázek dole), který se nejčastěji objevuje při rychle vznikajícím závažném srdečním selhání.
Například může vzniknout když po infarktu myokardu praskne jeden z papilárních svalů v levé komoře a dojde k velké mitrální insuficienci.
Je typický tím, že nerespektuje gravitaci, právě kvůli rychlému vzniku, a tak pak není tak výrazný nad bránicí.

Zdroj.















3 komentáře:

  1. Tak já bych si tipla to srdeční selhání. Ta retikulární kresba by mohla odpovídat i pneumonii, ale k tomu edému mě vedou 2 věci. Přítomnost pleurálního výpotku (hranice bránice nejsou ostře ohraničené), k čemuž rovněž vede chronické levostranné srdeční selhání, a elektrod z Holteru (?). Taky se mi zdá, že vidím žilní řečiště (venostáza). Tak snad moc nefantazíruju. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fajn, měla jsi samozřejmě pravdu :)! Elektrody by mohl mít samozřejmě připevněné i pacient s pneumonií, ale každopádně dobrá práce..

      Vymazat
    2. Jednoznacne srdecni selhani, peumonie takovyhle infiltrat neudela a kdyz ano, pacient je napul po smrti. To muze byt kardialne sice taky, ale klinicky to vypada jinak :-) Tohle je ale hodne extremni pripad, v praxi se vidi celkem malo.

      Radiolog

      Vymazat