sobota 22. září 2012

(TIPY A TRIKY) Number Needed to Treat (NNT)

Co je to NUMBER NEEDED TO TREAT?


Skvělý, ale bohužel málo známý ukazatel, který nám dá opravdovou představu, jak moc je daný lék pro pacienta prospěšný!

Funguje ten lék, nebo nefunguje?
Zdroj.


Teď si dáme trochu nechutného počítání, ale budou to snadné počty...

Zdroj.
Dejme tomu, že máte lék, o kterém víte že snižuje mortalitu o 10%. To Vám ale doopravdy neřekne, jak moc je účinný. Lepší ukazatel je takzvané "Number Needed to Treat" nebo NNT. Je to počet pacientů, které musíte lékem léčit, aby se vyléčil jeden. 

Pokud si přečtete, že lék snižuje mortalitu o 50%, může to znamenat že je skvělý, i že je skoro k ničemu. Je to totiž jenom relativní číslo. 

Uvedeme si příklad.
Máme dva léky na dvě různé nemoci, jeden je SUPERlék, druhý je NICMOClék.

Nemoc Zabiják má mortalitu 20%. Když si přečtete že SUPERlék ji snižuje o 50%, znamená to že výsledná mortalita s lékem je 10%, protože SUPERlék ji snížil na polovinu. To znamená, že pokud bylo 1000 pacientů se Zabijákem, bez léku by zemřelo 200, s lékem jen 100. 
To znamená, že SUPERlék vyléčil 100 pacientů z tisíce.


Druhá je nemoc Vrahoun, která má mortalitu jen 2%. Na NICMOCléku máte také uvedeno, že snižuje mortalitu o 50%. Jenže výsledná mortalita je snížená pouze na 1%, čili lék už nemá takovou účinnost.
To znamená, že pokud bylo 1000 pacientů s Vrahounem, bez léku by jich zemřelo 20, s lékem jen 10. 
To znamená že NICMOClék vyléčil 10 pacientů z tisíce.

Vidíte, že SUPERlék je mnohem účinnější než NICMOClék, i když oba "snižují mortalitu o 50%". Z tohoto údaje se zdá, že jsou stejně účinné, ale je to takový malý statistický trik, který používají farmaceutické společnosti. Takže to chce lepší ukazatel, podle kterého bychom poznali jak moc je daný lék (nebo třeba operace) pro pacienta výhodný.

A tady nastupuje NNT (Number Needed to Treat). Je to tedy počet pacientů, které musíme lékem léčit, aby se vyléčil jeden z nich. To znamená, že ideální lék který vyléčí každého má NNT=1, zatímco slabý lék má např. NNT=2000 (lék musí brát 2000 pacientů, aby se jeden z nich vyléčil).

NNT u pacientů se SUPERlékem je tu 10, to znamená, že musíte lékem léčit 10 lidí, aby se vyléčil jeden. Zato NICMOClék má NNT pouze 100, to znamená že musíte lékem léčit 100 lidí, aby se jeden vyléčil. To je pořádný rozdíl!

Navíc je to mnohem lépe srozumitelnější ukazatel, než relativní procenta. 


Musíme NNT počítat sami?


Ne.

Existuje skvělý web www.thennt.com, kde si můžete najít NNT pro jednotlivé léky nebo procedury. Je snadné v něm hledat a u některých léků budete opravdu překvapěni, jak málo jsou platné. Je to opravdu kvalitní web, za kterým stojí hodně práce. Ke všem údajům najdete potřebné reference a literaturu. A stále přibývají další NNT. Takže na něj mrkněte. Zde přikládám ještě jejich video tutorial, který vysvětlí princip NNT lépe než já!


A na závěr pár příkladů:

Například si na www.thennt.com najdete vliv podání steroidů na ataku asthmatu a zobrazí se Vám:

1 z 8 steroidy pomohly (tím, že pacienti nemuseli být hospitalizováni)
1 z 10 steroidy pomohly (tím, že snížily počet relapsů astmatu)
1 z 11 steroidy pomohly (tím, že zabránili hospitalizaci v delším časovém horizontu)

Nikdo neměl vážné nežádoucí účinky.

A poslední zajímavý příklad. Věděli jste, jak pomáháte pacientům, když jim při STEMI podáte ASA?:

1 z 42 ASA pomohla (zachráněn život)
1 z 167 měl nežádoucí účinky (nezávažné krvácení)


p.s. NNH (number needed to harm), počet pacientů, kterým musíte lék podat, aby jeden z nich měl nežádoucí účinek -> tento ukazatel samozřejmě funguje obdobně a na www.thennt.com je také zobrazen.

Žádné komentáře:

Okomentovat