úterý 7. května 2013

(TIPY A TRIKY) Jak poznat, jestli je QRS komplex pozitivní nebo negativní?

Tento článek si můžete také stáhnout ve formátu PDF.

Možná si myslíte, že jsem se zbláznil. Co je na tom těžkého - poznat, jestli je QRS komplex převážně pozitivní nebo negativní?
Snadné, že?
Zdroj: http://ars.els-cdn.com

Jenže zajímavější to začne být, když se snažíme zjistit polaritu QRS komplexu u tachykardie se širokým QRS komplexem. Na semináři Kardio 35 taková otázka padla, bylo ale málo času na pořádné vysvětlení.

Pozitivní nebo negativní QRS komplex?

Ukážeme si postup na lehčím příkladu. Které QRS komplexy jsou převážně pozitivní a které jsou negativní?
Zdroj: www.emedu.org













V čem je podstata triku?
Abychom mohli zjistit polaritu QRS komplexu, musíme nejdřív QRS komplex najít. A to může být na takovém EKG oříšek. Kde začíná QRS komplex? A kde je ST úsek a T vlna?


1. Nejprve najdeme QRS komplexy, které jsou "jasné". Na tomto EKG je začátek QRS komplexu snad nejlépe vidět ve svodu V3.














2. Nyní uděláme v začátku QRS komplexu vertikální čáru (stačí si ji představit, ale kus papíru a tužka jsou lepší).















3. Už víme, kde je začátek QRS komplexu, teď už není těžké poznat jeho polaritu. V těchto svodech by to ani těžké nebylo. Jelikož jsme ale našli začátek QRS komplexu v "rhythm stripu" (V1 dole), můžeme teď najít začátky všech QRS komplexů podle něj.















4. Nyní už není problém zjistit polaritu QRS komplexu.
Červené šipky negativní QRS, modré pozitivní QRS.















Samozřejmě se může stát, že ani za pomoci tohoto triku polaritu QRS komplexu nezjistíme. Nejčastěji to bude u flutteru komor nebo u Torsades de Pointes.

K čemu je to dobré?
Při rozhodování mezi komorovou tachykardií a supraventrikulární tachykardií s aberací je polarita QRS komplexu velmi důležitá. Např. pokud mají všechny QRS komplexy v hrudních svodech stejnou polaritu, na 99% je rytmus komorová tachykardie.

CAVE! Rozvahu, zda se jedná o KT nebo SVT s aberací, děláme jen u hemodynamicky stabilních pacientů. U hemodynamicky nestabilních je prvním krokem synchronizovaná kardioverze nebo defibrilace. Zda se jednalo o KT nebo o SVT s aberací pak můžeme řešit zpětně.

Děkuji paní doktorce Šindelářové za kontrolu.

Žádné komentáře:

Okomentovat