pondělí 24. června 2013

(FOAM #9) Souhrn týdne 17. - 23.6 2013




Vítáme  vás u 7. souhrnu týdne.  Trochu si rozšíříme obzory o nové stránky například světoznámé nemocnice Mayo a tak trochu nekardiologické stránky Gate2Biotech.

Patologie a soudní lékařství


Na stránkách patologie a soudního lékařství si vyzkoušíte, jak si pamatujete cévy myokardu.



Anesteziologie a urgentní medicína

Jako každý týden přibyla jedna další EKG kazuistika.

Mayo Clinic
Mayo clinic  je nezisková organizace a mezinárodně uznávané prestižní americké lékařské výzkumné a vzdělávací centrum a univerzitní nemocnice v Rochesteru v Minnesotě. Mayo založil v roce 1889 doktor Mayo a vlastně se na ní podílela celá jeho rodina.  Nemocnice spolupracuje s  mnoha klinikami a nemocnicemi po celém světě včetně České republiky.
Existuje mnoho stránek Mayo zaměřených na konkrétní medicínské odvětví, ale hlavní FB stránka je tato.
Jde spíše o odlehčené články pro veřejnost, ale najít se dají i méně známé zajímavosti. Tento týden třeba článek jak se žije s LVAD

Cardiology Online 
Další novinkou jsou stránky Cardiology Online, které jsou konceptuálně podobné kardioblogu a protože nejsme žárliví a cvičení není nikdy dost tak můžeme doporučit si k EKG kazuistikám kardioblogu přidat i kazuistiky v angličtině :-).
Pro začátečníky je zde tento týden článek o srdeční ose.


Journal of the American Society of Echocardiography

Pro echoakardiografy je tady časopis ASE. Se standardem podle ASE se možná jednou setkáte, protože se podle ní řídí nemálo zahraničních nemocnic. Facebookové stránky přinášejí  Free odkazy na články u nich publikované.

Gate2Biotech

Gate2Biotech jsou víc než stránky rozcestníkem pro českou biotechnologickou komunitu. Na stránkách najdete novinky z výzkumu českých vědců a jejich publikací, vždy jak v češtině tak i v angličtině. 
Tento týden články  téma souvislosti genu ORMDL3 a astma, nebo studium opiatů.


Žádné komentáře:

Okomentovat