sobota 3. listopadu 2012

(EKG Kazuistika #22) 24-letý pacient

24-letý pacient, který měl před týdnem presynkopu (zatmělo se mu před očima a málem omdlel).

(pro zvětšení klikněte levým tlačítkem myši na EKG)
P.S. Toto EKG si můžete stáhnout a používat k nekomerčním účelům.
 Pro lepší kvalitu otevřete EKG levým tlačítkem myši, pak na něj klikněte pravým tlačítkem a stiskněte "uložit jako".

(AKTUALIZACE - ŘEŠENÍ)



10 komentářů:

  1. Z bipolárních hrudních svodů jsem odhadla, že došlo k posunutí srdeční osy doleva, což ukazuje buď na hypertrofii levé komory, nebo problém v převodním systému. Ta hypertrofie mi tam nesedí... Řekla bych, že bude problém někde v síních (rozeklaný kmit S ve V1). Patologická systola síní by vedla k nízké diastolické náplni LK (i když většina krve přiteče pasivně, chyběl by dostatečný preload), což by dále vedlo k nízkému vývrhovému objemu, poklesu systolického tlaku a presynkopě. Je to jen můj odhad :), jelikož jsem zatím na úplném začátku klinických oborů. Těším se na řešení! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osa je doopravdy lehce doleva. Na hypertrofii levé komory nemáme dost voltáže, takže bych souhlasil. Každopádně i kdybychom jí našli u 24letého pacienta, zvlášť u hubeného - nebyl by to patologický nález. Nevím přesně jakým mechanismem by mohly síně ovlivnit kmit S ve V1 - ale rád se přiučím ;-).

      Vymazat
  2. plicní embolie (LAH + RBBB + klinika) ??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. blok pravého raménka tam není (QRS komplex není prodloužený nad 120ms) Je pravda, že některým autorům stačí na blokádu když je QRS prodloužený nad 110 ms - a to tu je, každopádně u RBBB by ve V1 měla být poslední část QRS komplexu pozitivní (opožděná aktivace pravé komory) a to tu není.. Zkoušejte to dál ;-) Doporučuji si EKG zvětšit a postupovat postupně - akce, rytmus, osa, intervaly, hypertrofie, ST úsek, T vlny..

      Vymazat
  3. P mitrale resp. "abnormalita levé síně", echo srdce? mitrální stenoza?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. p-mitrale by mělo mít výrazně negativní druhou komponentu p-vlny ve V1, což tu nevidíme, navíc p vlna není delší než 120 ms, takže p-mitrale(sinistrocardiale) nejspíš můžeme vyloučit..

      P.S. ECHO bylo bez patologického nálezu

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Brugádův syndrom by samozřejmě v dif.dg. neměl chybět. Ale chybí nám tu obraz kompletního nebo inkompletního bloku pravého raménka ve V1.

      Morfologie ST úseku a T vlny připomíná vzdáleně 2.typ Brugádova syndromu, ale chybí sedlovitý tvar (u Brug.sy ST úsek z elevovaného J bodu klesne níž a pak se zvedne do pozitivní T vlny - to zde chybí). Kdybychom si nebyli jistí, můžeme udělat provokační ajmalínový test, který by Brugádův syndrom mohl odhalit. Ale myslím, že tady opravdu není potřeba :-)

      Vymazat
  5. Napadla mě hyperkalémie, a pak taky Brugádův syndrom, vzhledem ke klinice? Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U hyperkalémie bychom čekali delší QRS komplex a hrotnaté T vlny bývají vyšší.
      U hyperkalémie se také často prodlužuje PR interval, P vlna je postupně nižší a prodlužuje se. Časté jsou bradykardie. Hyperkalémie může dělat cokoliv, vzhledem ke klinice (pacient nemá žádné obtíže) ji ale nejspíš můžeme vyloučit..

      Brugádův syndrom viz výše

      Vymazat