sobota 10. listopadu 2012

(RTG Kazuistika #7) HIV-pozitivní pacient

Co si myslíte o tomto skiagramu hrudníku?

Zdroj.


(AKTUALIZACE - ŘEŠENÍ)


Vidíme nádherný případ kalcifikací. Hilové uzliny jsou bilaterálně kalcifikované a stejně tak i mnohočetné malé noduly v plicích jsou ložiska kalcifikace, proto tak září!

Kalcifikace způsobila opravdu oportunní infekce - histoplazmóza. Histoplazmózu způsobuje mykotický organismus Histoplasma capsulatum a napadá imunokompromitované pacienty (což tento HIV-pozitivní pacient je). Histoplazmóza je u nás vzácná.

Kalcifikace vznikají když se léze způsobené histoplazmou hojí.

Kalcifikace vznikají i u TBC, ale častěji jednostranně. Mohou ale vznikat i při chronické hyperkalcémii (hyperparathyreoidismus atd.), sarkoidóze atd.


11 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. TBC to není, i když by nejspíš mohla takový obraz způsobit ;-)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Pneumocystóza by todle udělala, ale opravdu vzácně, našel jsem jen pár kazuistik.. V tomto RTG ani tak nejde o to, napsat jaká nemoc to je, jako spíš popsat nález. Může ho způsobit více chorob ;) Jak vznikly ty drobné noduly v plicích? Co se stalo s hilárními uzlinami?

      Vymazat
  3. Hilové uzliny jsou zvětšené bilaterálně, při tbc nebo lymfomu.. noduly jsou víc ve středních a dolních plicních polích, nejspíš rozsev nějaké oportunní infekce (varicella, tbc..)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou hilové uzliny jenom zvětšené? A mimochodem opravdu je to oportunní infekce - ale není to varicella ani TBC ;-) Ale v této kazu opravdu nejde o to poznat původce.

      Vymazat
    2. a kalcifikované? (když jsou tak pěkně vidět :-)

      Vymazat
    3. Bingo - jsou kalcifikované a také všechny ty malé noduly v plicích jsou kalcifikace!

      Vymazat
  4. Ten rozsev vypada jak silikoza... i kdyz nevim jak moc je to dneska a taky v ramci kontextu pravdepodobne. Mohla by to byt nejaka dalsi pohlavni infekce. Jinak, je vůbec možné, aby byla sarkoidóza v kombinaci s HIV? Honza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Silikóza to není.. Tento pacient trpí oportunní infekcí. Ale o jakou infekci se jedná z rtg nepoznáme .-)

      Sarkoidoza by tento obraz ale mohla také způsobit. Pacient s HIV sarkoidozu mít může, i když je to vzácné. Viz například tento článek: http://pmj.bmj.com/content/79/935/535.full

      Vymazat
    2. Díky za reakci, zajímavý abstrakt :), při té HAART to pak chápu. Hodila by se možnost "Like" ;) H.

      Vymazat