středa 28. listopadu 2012

(Podcast #1) Katastrofální svody

Po krátké pauze na státnice z interny se vrhneme na další téma. Věděli jste, že je opravdu důležité, kam elektrodu při natáčení EKG dáte? Že například stačí dát V1 o mezižebří výš a může vzniknout falešný obraz infarktu?

Podíváme se na několik zajímavých studíi, které se zabývají správným umístěním svodů. Tušíte kdo z těchto skupin nejhůře zvládá umístit správně svody? Lékaři, sestry, nebo třeba kardiologové?

Všechno se dozvíte v tomto sedmiminutovém podcastu.



Mimochodem - správné umístění hrudních svodů:

Zdroj.

Dejte vědět co si o tomto tématu myslíte! Umisťujete svody odhadem, nebo vždy nahmatáte správné mezižebří? A co lékaři a sestřičky ve Vaší nemocnici - jak to dělají?

A kvízová otázka nakonec: Kde má správně být svod V6? Má být v pátém mezižebří, nebo ve stejné výšce jako V5 (jak je to zde na obrázku)? Nebo je to jedno?



Reference:

  1. Importance of Recognizing Pseudo-septal Infarction due to Electrocardiographic Lead Misplacement. Karl. J. Ilg, MD, Michael H. Lehmann, MD Am J Med. 2012 Sep; 125(9):e11; author reply e13. doi:10.1016/j.amjmed.2012.02.016.
  2. The effects of electrode misplacement on clinicians´ interpretation of the standard 12-lead electrocardiogram.  Bond RR, Finlay DD, Nugent CD, Breen C, Guldering D, Daly MJ. Eur J Intern Med. 2012 Oct;23(7):610- 5. doi: 10.10160j.ejim.2012.03.011. Epub 2012 Apr 3.
  3. Electrocardiographic Electrode Misplacement, Misconnection, and Artifact. Harrigan RA, Chan TC, Brady WJ. J Emerg Med. 2012 Aug 25. [Epub ahead of print]
  4. A simulation tool for visualizing and studying the effects of electrode misplacement on the 12-lead ecg.  Bond RR, Finlay DD, Nugent CD, Moore G, Guldering D.  J Electrocardiol. 2011 Jul-Aug;44(4)_439-44.
  5. [ECG artefacts after electrode misplacement]. Thaler T, Rudiger A.  Praxis (Bern 1994). 2009 Jan 7;98(1):17-21.


4 komentáře:

  1. Svod V6 má být ve stejné výšce jako V5 - 5. mezižebří. Jediný rozdíl je v axilárních čarách. V5 je v přední a V6 střední. Aspoň tak nás to učili :D tak doufám, že si zas nepamatuju nějakou hovadinu...
    Protože například v Hamptnovi bylo psáno, že V1 a V2 se dívá na pravou síň ?!, na patfyz nám bylo řečeno, že tyto svody sledují septum, tudíž z nich odhadneme septální IM apod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 5. mezižebří ale stoupá.. takže je rozdíl jestli je v 5. mezižebří nebo ve stejné horizontální úrovni.. co z toho je správně?

      V1 a V2 se dívají na pravou síň a komoru, skrz ně na septum a skrz septum na zadní stěnu.. Takže ve V1/V2 se dobře hledají p vlny (pravá síň). Můžeme v nich vidět infarkt septa, pravé komory a dokonce zadní stěny.

      Viz tady: http://www.southsudanmedicaljournal.com/assets/images/Articles/3_2_may10/ecg3.jpg

      První co "vidí" V1 a V2 je pravá komora + pravá síň, za nimi septum a skrz něj někdy "dohlédnou" až na zadní stěnu levé komory.

      Vymazat
    2. To je celkem zajímavé, my jsme se učili prostě 5. mezižebří. Teď jsem ale koukala do jiného zdroje a tam píšou horizontální pokračování V4 a v těch axilárních čarách. Takže? :D Nějak si nedokážu úplně představit, jak velký rozdíl v tom bude, nebo jestli je to teda jedno.
      A díky za další nové poznatky. :D Nechceš vydat nějakou normální knihu o EKG? :D :)

      Vymazat
    3. Ano horizontální pokračování V4 je správně. Když se podíváš na obrázek nahoře, uvidíš že je docela rozdíl mezi horizontálním pokračováním V4 a mezi 5. mezižebřím.
      U jasných EKG to roli hrát nebude, ale když budeš na vážkách jestli je ve V6 malinká elevace nebo není, důležité to být může ;-). Všechny kritéria na hypertrofii levé komory taky počítají s tím, že dáš svod na správné místo.. apod. Ale V1/V2 ve druhém mezižebří samozřejmě vadí mnohem víc.

      Knihu neplánuju, podle mě je budoucnost v online šprtání ;-)!

      Vymazat